ΚI ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ με την Ομάδα Φιλοπάππου | ΑΘΗΝΑ-ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ 2009

About This Project

Μια συλλογικά σχεδιασμένη διαδραστική παρέμβαση-εγκατάσταση στο δημόσιο χώρο με επιτελεστικές δράσεις και συνέδρια-παρουσιάσεις, με μεταβλητά μεγέθη, και μεικτά υλικά: αυτοκόλλητη πλαστικοποιημένη γιγαντοαφίσα πάνω σε μεταλλική κατασκευή 4μΧ2μ, έπιπλα, πάγκοι, χώμα, ανασκευασμένα ποδήλατα, κάρτες, και άλλα. Εκτέθηκε στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας-Heaven Live, από 14 έως και τις 28 Ιουνίου 2009, στον Φλοίσβο Φαλήρου, σε επιμέλεια Ζάφου Ξαγοράρη και Δημήτρη Παπαϊωάννου. (omadafilopappou.blogspot.com)

 

Λέξεις Κλειδιά:  εικαστικό περιβάλλον, παράδεισος, συλλογικότητα, κοινότηταεφήμερος χώρος, εργαστήρια, επαν-ενεργοποίηση εδάφους, σπορά, κήπος

 

Ένας διαφορετικός κήπος προσκαλεί τους επισκέπτες να γίνουν μέρος του. Πρόκειται για ένα εικαστικό περιβάλλον που συντίθεται από δράσεις, εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις με παιγνιώδη και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα σε αναζήτηση της ουτοπίας. Η ομαδική μελέτη/έρευνα και η περιδιάβασή μας πάνω στο έργο του Poussin με τίτλο Et in Arcadia Ego, μας ώθησε να αναρωτηθούμε για θεματικές όπως φυσικός και τεχνητός παράδεισος, στάση και κίνηση, άνθιση ανθρώπων και τεχνητά φυτά, θάνατος και αιωνιότητα, ρίζωμα και πέρασμα, συλλογικότητα και κοινότητα. Δημιουργήσαμε έναν εφήμερο χώρο πύκνωσης και εστίασης, μετακινούμενο και διαφορετικό κάθε μέρα, που προϋπέθετε συνεργούς το κοινό της έκθεσης. Φτιάξαμε μια διαφημιστικού τύπου ταμπέλα ώστε να αντικατοπτρίζεται το ηλιοβασίλεμα. Γύρω-γύρω φτιάξαμε ένα τεράστιο αυτοσχέδιο υπαίθριο «σαλόνι», αφού τοποθετήσαμε χρησιμοποιημένα έπιπλα που συλλέξαμε από δω και από κει, για να μπορούμε να φιλοξενήσουμε το κοινό που θα παρακολουθούσε τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις, τις προβολές και τα εργαστήρια που γίνονταν κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της δράσης μας στο χώρο.

 

Η “ομάδα Φιλοπάππου” ξεκίνησε τη δράση της το 2001 με την “ έκθεση μιας νύχτας 37o-58oB/23o-43A” στο αρχαίο νταμάρι του λόφου του Φιλοπάππου. Αποτελεί ένα ανοιχτά διαμορφωμένο σχήμα εικαστικών, χωρίς συγκεντρωτική οργάνωση ή ηγεσία, χωρίς επίσημα μέλη. Η συνύπαρξή των καλλιτεχνών έγκειται σε μία δικτυακού τύπου συνάρθρωση, της οποίας οι μετέχοντες ρέουν στις διαδρομές και τα σημεία αυτού του δικτύου. Οι δράσεις αφενός σκοπεύουν στην επαν-ενεργοποίηση τόπων και αφετέρου επιχειρούν να αναδείξουν τη συλλογικότητα καλλιτεχνικών πρακτικών. Η δημιουργία των διαφόρων δράσεων ή συλλογικών έργων προκύπτει από πρωτόλειες ιδέες που προτείνονται από τους συμμετέχοντες και οι οποίες  αναπτύσσονται, εξελίσσονται ή μεταλλάσσονται από τους υπόλοιπους. Σε πολλές από τις δράσεις το παιχνίδι αποτελεί το μέσο δραστηριοποίησης των συμμετεχόντων, με σκοπό την ανάδειξη των όρων εκείνων που επιτρέπουν την παραγωγή, ή όχι, συλλογικού έργου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ημερ/νία
Category
Αντικείμενα, Δημόσια Τέχνη, Εγκαταστάσεις, Εικαστική έρευνα, Εφήμερη παρέμβαση, Ιστοσελίδα, Νέα Μέσα, Παραστατικές δράσεις, Παρουσίαση, Συλλογικά, Συμμετοχικά, Σχέδιο